fredag 24. april 2009

Bruk av sosial web i skolen og personvern

Skolen og foreldrene har en felles skrekk i at barn og unge skal bruke sosial web på en måte som kan krenke eget og eller andres personvern. Personopplysningsloven skal beskytte oss mot at informasjon om oss blir lagt ut på nettet uten at vi har gitt samtykke. Det kan være "uskyldig" informasjon, som rase, seksuelle forhold, rase eller etnisk bakgrunn.

En annen lov er straffeloven, som omhandler mer alvorlige krenkelser på nettet. Men også åndsverkloven bør nevnes, der man har beskyttelse av musikk, bilder, tekster som har opphavsrettigheter. Bryter man disse lovene, kan man bli straffeforfulgt.

Mer om dette kan leses her: http://www2.skolenettet.no/ettklikk/pages_no/lover.html

Facebook, Netby og andre sosiale nettsteder er blitt allemannseie. 1,9 millioner brukere i Norge (pr. 14. april 2009) tilsier at et overveldende flertall av de unge har en konto, der man legger ut informasjon om seg selv. I følge digi.no viser en undersøkelse fra USA at studenter som bruker Facebook mye får dårligere karakterer, fordi det tar for mye tid. (http://www.digi.no/810468/facebook-gir-daarligere-karakterer)

Dette i seg selv burde være en tankevekker for å ta denne sosiale webtjenesten i bruk i skolen. Men det som særlig ligger mange lærere og foreldre på sinnet, er at man lett legger ut for mye informasjon om seg selv og andre. Et morsomt bilde fra en fest, en vittig kommentar blir lett lest av folk som ikke nødvendigvis har noe med det. Bilder som havner på nettet kan lett bli misbrukt, og det er en fare for at bildene vil kunne eksistere i nær sagt all evighet.

Når elever lager private blogger, legger ut snutter på Youtube og lignende, tenker de ofte ikke over at personvern, straffelov og opphavsbeskyttet materiale blir omhandlet av straffeloven. Dessuten viser stadige avisoverskrifter at mobbing på nettet og på mobiltelefonen er et økende problem. (http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=543535

Som en konsekvens av dette økende problemet har Utdanningsdirektoratet, Teknologirådet og Datatilsynet utarbeidet et prosjekt som skal bevisstgjøre unges nettbruk. Dette har munnet ut i at elever har laget 12 filmer om personvern og digitale medier til bruk i ungdomsskolen og videregående skole.

"Du bestemmer" heter prosjektet, som ikke har som hensikt å moralisere, men å bevisstgjøre barn og unge til å ta mer ansvar.

Mer om prosjektet finner man på http://.dubestemmer.no

1 kommentar:

  1. Heia!
    Synes det er mye interessant du tar opp her! Det er veldig mye nettbrukere må ta hensyn til, og det kan ofte være vanskelig og få oversikt over dette og kanskje ennå vanskeligere å ta standpunkt til hvordan man skal forholde seg til sin egen oppførsel på nett. Mye av det man kan gjøre er veldig morsomt, og det kan være gøy å legge ut bilder og sende hverandre kommentarer på for eksempel Facebook. Å lære barn og unge til å ta mer ansvar i forhold til denne type oppførsel på nett er derfor et veldig viktig prosjekt. Når jeg leser at omlag 1,9 millioner norsker er på Facebook, og at de som bruker facebook får dårligere karakterer, blir jeg faktisk sjokkert! For det første er det et vanvittig høyt tall, og for det andre så undres jeg på hvordan det skal gå med Facebook-brukerne på eksamen i vår...

    SvarSlett